beljenjezuba
in

BELJENJE ZUBA – DA LI JE SVE TAKO JEDNOSTAVNO?

Beljenje zuba je jedna od najčešćih stomatoloških intervencija u današnje vreme, za koju pacijneti pokazuju sve veće interesovanje. Razlog beljenja zuba uglavnom je estetske prirode. Mogu se beliti i sasvim zdravi ili uglavnom zdravi prirodni zubi, a često se beljenje traži i radi usklađivanja boje prirodnih zuba sa novim krunicama ili fasetama. Takođe, nije retka pojava koju nazivamo tetraciklinski zubi, što su zubi koji su posiveli usled uzimanja određenih antibiotika u toku trudnoće.

Beljenje zuba je jedna od najčešćih stomatoloških intervencija u današnje vreme, za koju pacijneti pokazuju sve veće interesovanje.

Razlog beljenja zuba uglavnom je estetske prirode. Mogu se beliti i sasvim zdravi ili uglavnom zdravi prirodni zubi, a često se beljenje traži i radi usklađivanja boje prirodnih zuba sa novim krunicama ili fasetama. Takođe, nije retka pojava koju nazivamo tetraciklinski zubi, što su zubi koji su posiveli usled uzimanja određenih antibiotika u toku trudnoće. Mrtvi zubi, tj. zubi kod kojih je izvađen živac, vremenom takođe tamne, te pacijneti ponekad zbog njih dolaze na pojedinačno beljenje, ili ih promena boje mrtvih zuba motiviše na kompletno beljenje.

beljeSam proces beljenja zuba sastoji se od nanošenja specijalnih gelova na površinu zuba. Ovi gelovi prolaze kroz gleđ zuba i izbeljuju sam dentin, čime se menja i boja zuba, budući da je gleđ providna i dentin je u potpunosti odgovoran za boju naših zuba. Ovaj gel je na bazi vodonik peroksida ili karbamid peroksida i može se davati u različitim koncentracijama. Gel se može aplikovati u ordinaciji, a može se i aktivirati laserom radi ubrazavanja procedure. U praksi se najbolji rezultat postiže kada se ordinacijskom beljenju dodaju i kućne noćne folije.

Međutim, ono o čemu gotovo nijedan pacijent nije unapred informisan jeste da su sve procedure beljenja zuba BOLNE i NEPRIJATNE.

Da bi neko izdržao ordinacijsko beljenje zuba potrebno je ponekad dati anesteziju, kao i jake analgetike, pri čemu povećana osetljivost zuba na nadražaje traje danima posle intervencije. Ponekad je potrebno i da se ponovi beljenje, a poseban problem je rad sa tetraciklinskim zubima, jer je njih veoma teško dovesti do željene boje. Beljenje mrtvog zuba je takođe problematično. Uglavnom je potrebno više senansi, tj. menjanja gela, tako da može doći do preloma zuba (koji je oslabljen ovim procesom), a neretko se događa i da se već nakon šest meseci boja vrati na staru nijansu.

bzubaZato je pitanje koje uvek postavljam pacijentima – Koliko žarko želite da izbelite zube i koliki vam je prag tolerancije na bol?

Naravno da ima pacijenata koji sve to izdrže bez problema, ali je daleko više pacijenta koji na pola tretmana odustaju! Ne pamtim ni jednog pacijenta koji je došao par godina posle prvog beljenja i tražio novo beljenje zuba, jer ko jednom prođe kroz ceo postupak teško će se odlučiti da ga ponovi.

Činjenica je da beljenje zuba daje vrlo dobar kratkoročan rezultat, te da se upotrebom kućnih folija moguće dugo zadržati taj efekat. Ipak, ni noćne folije nisu prijatne. Iako su koncentracije gelova u ovom slučaju relativno niske, iskustvo je i dalje prilično neprijatno.

Zaključak je da je beljenje zuba kozmetički zahvat. Efekat na zdravlje ne postoji ili je negativan, tu su određeni rizici i neprijatnost, ali nagrada u vidu visoke estetike je ono što je nekima savršeno dovoljan razlog.

Pa ko voli – nek´ izvoli.

Dr. Srđan Cvejanović

What do you think?

Comments

Leave a Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
digital smile design

Šta je Digital Smile Design?

hollywood smile

HOLLYWOOD SMILE