Close up of a dental calculus removing
in

Kamenac: kako nastaje i kako se uklanja

Većina zubnih problema počinje gomilanjem naslaga koje su ostale na zubima usled neadekvatnog pranja. Naslage na zubima izazivaju gingivitis i karijes, a vremenom prerastaju u kamenac. Sa nastajanjem kamenca bakterijama postaje još lakše da se zadrže u ustima, što vodi daljem propadanju zuba i desni. Uklanjanje kamenca je jedna od najčešćih i najbržih procedura u ordinaciji Cvejanović, međutim idealno bi bilo da do gomilanja kamenca uopšte ne dođe.

Čišćenje kamenca ručnim instrumentima

Većina zubnih problema počinje gomilanjem naslaga koje su ostale na zubima usled neadekvatnog pranja. Naslage na zubima izazivaju gingivitis i karijes, a vremenom prerastaju u kamenac. Sa nastajanjem kamenca bakterijama postaje još lakše da se zadrže u ustima, što vodi daljem propadanju zuba i desni. Uklanjanje kamenca je jedna od najčešćih i najbržih procedura u ordinaciji Cvejanović, međutim idealno bi bilo da do gomilanja kamenca uopšte ne dođe. Da bismo objasnili kako je moguće živeti bez kamenca i zašto je važno, potrebno je da se detaljnije upoznamo sa naslagama i kamencem, najvećim neprijateljima zdravih zuba.

Formiranje zubnih naslaga (plak)

Zubne naslage predstavljaju tanak film sačinjen od vode i mikroorganizama. Nevidljive su, ali se mogu osetiti jezikom, budući da dobro oprani zubi moraju biti potpuno glatki, i ako nisu glatki to znači da na njima postoji biofilm. U naslagama se nalaze bakterije i gljivice, a lako se uklanjaju temeljnim pranjem zuba, uz eventualno korišćenje interdentalne četkice ili konca. Što su naslage duže na zubima to su kolonije bakterije veće i otpornije, zbog čega je poželjno da se zubi peru dva puta dnevno, jer već posle osam sati posle pranja zuba bakterije ponovo počinju ubrzano da se množe. Malo je poznato da se naslage jednakom brzinom formiraju na krunicama i protezama kao i na prirodnim zubima.

Bakterije same po sebi ne predstavljaju pretnju po zube, međutim one se hrane šećerima iz usta i stvaraju kiseline koje rastvaraju gleđ zuba. Kada kiselina prođe kroz gleđ i dođe do narednog sloja, dentina, nastaje karijes. Produkti metabolizma bakterija odgovorni su za zapaljenje desni, što je veći problem od karijesa, budući da je za smirivanje zapaljenja desni potrebna savršena zubna higijena. U suprotnom, gingivits će preći u periodontitis, mada ne kod svih pacijenata, pri čemu razlog za selektivno pojavljivanje periodontitisa nauka još uvek nija adekvatno objasnila. Paradentoza je nepovratan proces, u kome zapaljenje tkiva koje vezuje zub za desni vodi do degradacije tog tkiva i kosti, što vodi do gubitka zuba.

Kao što smo videli, dva vodeća razloga za gubitak zuba, karijes (u najsiromašnijim zemljama) i paradontoza (u svim ostalim) direktno su uzrokovani zubnim plakom. Vreme je da sada objasnimo i ulogu koju u narušavanju zdravlja zuba igra kamenac, koji se pojavljuje zajedno sa plakom.

Zubi pre i posle čišćenja kamenca

Kamenac – dokaz da loše perete zube

Zubne naslage ne bi mogle da učine toliko štete da im u tome ne pomaže kamenac. Kamenac je podloga koja daleko bolje odgovara razvoju bakterija od prirodnog zuba, tako da kolonije bakterija u ustima postaju sve upornije i otpornije. Kamenac nastaje od minerala koji ostaju na zubima postepenim isparavanjem tečnog dela plaka i vode iz pljuvačke, tako postepeno plak prelazi u kamenac. Iako kamenac sadrži mrtve bakterije, on je jedanko opasan kao i plak, posebno kada se formira na rubu desni.

Kamenac na desnima povećama paradontalne džepove i ubrzava razvoj bakterija u rejonu desni, a posebno je opasan jer je nemoguće otkloniti ga pranjem zuba, kao što je slučaj sa naslagama. Subgingivalni kamenac, koji se formira u prostoru između desni, pored tog što pruža utočište bakterijama na najrizičnijem mestu, dodatano pritiska tkivo i dovodi do upala i povlačenja desni. Kamenac je i glavni krivac za loš zadah, koji uglavnom uzrokuju bakterije koji su formirale dugotrajene, otporne kolonije na kamencu, a ne bakterije koje kratkotrajno naseljavaju prostor oko zuba između dva pranja.

Kamenac može biti žute ili braon boje, ali u početim stadijumima je još uvek bled i zato ga pacijenti ne primećuju. Jedan od načina da da proverite da li na zubima imate kamenac je nabavka tečnosti ili gela koja će obojiti kamenac u ustima, i ako taj test pokaže prisustvo kamenca potrebno je zakažete uklanjanje kamenca kod zubar. Međutim, u slučaju da je u proteklih šest meseci već obavljeno skidanje kamenca, moraćete malo da sačekate do novog skidanja, jer se ono ne preporučuje češće od dva puta godišnje, budući da je tehnika blago invazivna. Ako se kamenac na zubima pojavljuje tako brzo, to znači da definitivno loše perete zube, mada u retkim slučajevima može biti i zbog kvaliteta vode koja se pije.

Ultrazvučna ćetkica

Načini za uklanjanje kamenca

Iako postoje zubne paste namenjene borbi protiv kamenca, samo zubar može potpuno ukloniti kamenac, Ručno uklanjanje kamenca je i dalje najpouzdanije, a obavlja se specijalim instrumentima kojima se kamenac može ukloniti upravo sa spoja zuba i desni, gde je najopasniji. Ova procedura može biti blago neprijatna, ali ne u toj meri da je potrebna lokalna anestezija, i brzo se obavlja. Zajedno sa uklanjanjem kamenca može se obaviti i dubinsko čišćenje desni, posebno ako pacijent ima hronični periodontitis.

U novije vreme koriste se i druge metode za uklanjanje kamenca, pre sveg ultrazvuk. Ultrazvučni instrumenti efikasno razbijaju kamenac i razaraju kolonije bakterija, bez negativnih posledica po zdrava tkiva, mada se, kao i ručni instrumenti, moraju koristiti pažljivo. Laseri, koji se danas sve češće koriste u stomatologiji, našli su primenu i u uklanjanju kamenca, pa tako laseri snage 1W uspešno čiste paradontalne džepove od kamenca.

Posle skidanja kamenca

Iako zubna higijena ne može da eliminiše već nastali kamenac, posle ordinacijskog uklanjanja kamenca pacijent ima priliku da dobrom higijenom dugo održi svoje zube potpuno čistim. Za najbolje rezultate peporučujemo ultrazvučne četkice, jer one dokazano uklanjaju 30% više naslaga od običnih četkica i čak dva puta više u odnosu na prosečno, nedovoljno temeljno pranje običnom četkicom. Električna četkica takođe je dobar izbor, ali ne koliko i ultrazvučna. Listerin je takođe dobar u borbi protiv kamenca, ali treba ga koristiti povremeno (2-3 puta nedeljno), jer često i dugotrajno korišćenje narušava mikrobiologiju usta, odnosno štetno utiče na koriste bakterije. Recimo na kraju i da treba birati paste koje manje pene i koristiti malu količinu paste, jer uz previše paste korisnik će imati iluziju da je dobro oprao zube jer će intenzivno osećati pastu, dok je uglavnom sasvim suprotno slučaj.

Cena ordinacijskog uklanjanja kamenca u ordinaciji Cvejanović je 20€ , dok je cena jednog tretmana kojim se leči parodontopadija, a koji uključuje ručno čišćenje kamenca, detaljno lasersko uklanjanje naslaga i kamenca i dubinsko čišćenje, tj. kiretažu desni je 250€ po vilici.

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
deca popravka

Pokvareni zubi kod dece

Kako smo pobedili koronavirus