fasetemodel
in

Kompozitne fasete

Fasete ili viniri su osnovi tip nadogradnje u kozmetičkoj stomatologiji. Reč je dodatku koji se cementiranjem postavlja na vidljivi deo zuba kako bi se ispravili vizuelni nedostaci prednjih zuba, kao što su nepravilan položaj, loša boja, okrnjenost ili različita dužina zuba. Viniri se koriste kada je prirodni zub, i pored vizuelnih nedostataka, u osnovi zdrav i očekuje se da će još niz godina ostati stabilan.

Fasete ili viniri su osnovi tip nadogradnje u kozmetičkoj stomatologiji. Reč je dodatku koji se cementiranjem postavlja na vidljivi deo zuba kako bi se ispravili vizuelni nedostaci prednjih zuba, kao što su nepravilan položaj, loša boja, okrnjenost ili različita dužina zuba.

kompozitne fasete izbliza
Zubna faseta

Viniri se koriste kada je prirodni zub, i pored vizuelnih nedostataka, u osnovi zdrav i očekuje se da će još niz godina ostati stabilan. Ugradnja vinira je manja, brža i povoljnija intervencija do postavljanja zubne krunice, dok je estetski efekat (a dobrim delom i funkcionalni efekat) isti, tako da vinire tj. fasete preporučujemo uvek kada su zubi dovoljno jaki i kada nije reč o problemu koji bi se lakše eliminisao fiksnom protezom ili beljenjem zuba.

Međutim, pacijentima su uglavnom poznate samo keramičke fasete, dok se retko govori o drugom tipu nadogradnji, a to su kompozitne fasete. Nažalost, zubari ponekad namerno ne informišu pacijente o mogućnosti ugradnje kompozitnih faseta, jer je tu zarada manja, iako su u nekim slučajevima one čak i bolje rešenje od keramičkih faseta.

Budući da postoji mnogo argumenata za oba tipa faseta, pogledajno najpre narednu tabelu, koja slikovito objašnjava razliku između dva tipa faseta.

cena i prednsoti fasete

Sve razlike između ova dva tipa faseta dolaze od materijala od kojih su sačinjene. Keramika je skuplja i teža za oblikovanje od kompozitnih materijala, međutim poseduje neke osobine koje je čine idealnom za fasete. To je, pre svega, boja koja savršeno odgovara prirodnoj boji zuba i reflektovanje svetlosti na isti način kao kod prirodnih zuba, tako da se često čak ni iz neposredne blizine ne može reći da li osoba ima keramičke fasete. Iz istog razloga keramika je  trajnija, zahteva duže vreme da se oblikuje i postavi, te ne čudi što je skuplja.

Kompozitne fasete ili keramičke fasete?

Velika je greška tretirati kompozitne fasete kao prelazno rešenje dok pacijent ne bude finansijski u mogućnosti da dobije kompletne keramičke fasete. Kod mlađih pacijenata kompozitne fasete su uvek naš prvi izbor jer zahtevaju manje struganje prirodnog zuba kako bi se površina zuba pripremila za spajanje sa fasetom. Kompozitnim fasetama moguće je ispraviti sitne nepravilnosti kod mladih pacijenata na potpuno neinvazivan način, a isto važi i za starije pacijente sa dobro očuvanim zubima. Sa druge strane, ispravno je govoriti o kompozitnim fasetama kao o prirodnom koraku pre ugradnje keramičkih faseta u smislu da one ostavljaju sve opcije otvorenim, pa se pacijent može kasnije odlučiti za keramičke fasete ili za neki drugi tretman.

kompozitne fasete primer
Kompozitnim fasetama moguće je potpuno promeniti izgled svih predjih zuba za oko 600€ uz očekivano trajanje krunica od 5 do 10 godina.

Druga česta zabluda jeste da se kompozitne fasete ne mogu popravljati, već da se moraju promeniti ako se istanje, okrnje ili napuknu. Budući da se kompozit nanosi u tankim slojevima, moguće je ostrugati spoljne slojeve i ponovo ih naneti, a popravka je čak i jednostavnija nego kod keramičkih faseta. Trajnost se takođe često ističe kao argument u korist keramičkih faseta. Činjenica je da su zabeleženi slučajevi da keramička faseta traje doživotno (20 godina i više), ali isto tako se rutinski događa da kompozitne fasete traju 10 godina, tako da su oba tipa veoma dugotrajna (minimalno očekivano trajanje je sedam godina za keramičke i tri za kompozitne). Istina je da su keramičke trajnije, ali ako kompozitne fasete traju pet i više godina, nije ih fer nazivati samo privremenim rešenjem.

Ono što zaista jeste mana kompozitnih faseta je mogućnost da vremenom promene boju, što se dešava osobama koje jedu hranu sa dosta veštačkih boja, piju kafu i gazirana pića, a posebno kod pušača. Ukoliko se hranite zdravo i ne pušite, nemate razloga da strahujete da će fasete promeniti nijansu. Kako bi kompozitne fasete zadržale dobar izgled, potrebno ih je povremeno polirati i poravnati, ali reč je i dalje o relativnom malom trošku.

Iako je ova tematika izuzetno zanimljiva, pacijent ne mora da se opterećuje izborom faseta. Ukoliko imate bilo kakav problem vezan za estetiku prednjih zuba, vrlo je verovatno da se on može lako rešiti fasetama, a mi ćemo vam preporučiti keramičke ili kompozitne fasete u skladu sa vašim slučajem. Važno je samo da pacijenti znaju da pored keramičkih faseta postoji još jedna interesantna opcija.

What do you think?

Comments

Leave a Reply

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Providne folije za ispravljanje zuba

metalokeramičke krunice

Da li su metalokeramičke krunice dobar izbor?