3dprint
in

3D PRINTERI U STOMATOLOGIJI

Iako u vestima uglavnom slušamo o upotrebi 3D štampača za kreiranje predmeta koji imaju veoma složenu internu strukturu, kao što su veštački organi ili delovi mašina, zapravo najveća ekspanzija događa se kada su u pitanju 3D printeri u stomatologiji. Na prvi pogled zubna krunica nije toliko komplikovana kao rezervni deo za automobil, međutim u slučaju krunica zadat je daleko složeniji oblik, sa pregibima koji se ne vide golim okom.

3d printeri u stomatologiji

Iako u vestima uglavnom slušamo o upotrebi 3D štampača za kreiranje predmeta koji imaju veoma složenu internu strukturu, kao što su veštački organi ili delovi mašina, zapravo najveća ekspanzija događa se kada su u pitanju 3D printeri u stomatologiji. Na prvi pogled zubna krunica nije toliko komplikovana kao rezervni deo za automobil, međutim u slučaju krunica zadat je daleko složeniji oblik, sa pregibima koji se ne vide golim okom. Takođe, traži se 10 puta manje odstupanje od zadatih dimentija nego što je to slučaj sa većinom drugih predmeta koji se kreiraju u 3D printerima.

Koliko je veliki trenutni bum na polju 3D štampanja u stomatologiji govori podatak da godišnji rast u proizvodnji krunica i protetskih aparata premašuje 80%. 3D printeri u stomatologiji svake godine proizvode protetiku u vrednosti od neverovatnih pet milijardi dolara, koja uglavnom ide put Sjedinjenih Država, Evrope i Japana, gde je cena protetike dovoljno visoka da se štampanje isplati. Regulatorna tela u većini najrazvijenijih zemalja spremno su prihvatila revoluciju u proizvodnji protetike i definisala su koji mateijali mogu da se upotrebljavaju za proizvodnju krunica u 3D štampačima. Ovaj način proizvodnje krunica uticao je na talas ponovnog otvaranja laboratorija za izradu protetike u zapadnim zemljama, koje su masovno zatvarane tokom poslednjih desetak godina, budući da je većina pacijenata bila voljna sa sačeka krunicu proizvedenu po njihovim merama u Kini nego da plaća lokalnu laboratoriju. Sada se taj posao vraća iz Kine u SAD, Britaniju i druge zemlje, sa velikim brojem startup kompanija specijalizovanim za 3D štampu.

3D printeri takođe su se pokazali kao veoma korisni u izradi modela vilica, što je važan deo mnogih stomatoloških zahvata. Do sada su se modeli izrađivali od gipsa, na osnovu zagriza pacijenta, dok je sada izrada modela moguća korišćenjem 3D štampe, a na osnovu 3D skeniranja.

Štampanje modela vilice u 3D printeru

Sve više kućnih 3D štampača takođe su dovoljno napredni da mogu proizvesti predmete korisne po vlasnika, poput proteza. Iako lekari ne savetuju kućnu izradu proteza, dokumnetovano je više slučajeva u kojima su kućno izrađene proteze odigrale svoju ulogu veoma dobro, čime su vlasnici uštedeli više stotina dolara. Tu je, međutim, reč o entizijastima za 3D štampu koji su vešti u pravljenju 3D modela, tako da će ogromna većina populacije i u budućnosti ovaj posao prepuštati zubarskim ordinacijama. Sa druge strane, ordinacije će početi da se takmiče među sobom u 3D štampi proteza, što će veoma brzo dovesti do pada cena. Tranzicija ka 3D štampi u ordinacijama olakšana je time što je većina ordinacija u razvijenim zemaljama (i deo u Srbiji), prešla na kompjuterski vođenu izradu krunica, tako da su zubari već vešti u 3D skeniranju i modelovanju, i samo će proizvodnja polako preći sa CEREC mašina na 3D štampače.

3D printeri u stomatologiji postižu sve veće brzine, tako da se očekuje da će uskoro zub biti moguće napraviti za 6- 7 minuta, što bi značilo izradu celih vilica u toku jednog radnog dana, uključujući sve pripremne operacije. Eksperti procenjuju da će u budućnosti pacijent iz zubarske stolice gledati kako štampač pravi njegov novi zub svega nekoliko minuta pre nego što će zub bit postavljen, a to posebno važi u slučaju privrenih krunica koje se postavljaju na tek ugrađene implante.

Kada će prvi 3D štampači stići u Ordinaciju Cvejanović? To najviše zavisi od ljudskog faktora, jer još nema dovoljno stručnjaka koji bi mogli obučiti zubare u korišćenju 3D printera, međutim i to će se sigurno promeniti u najbližoj budućnosti.

What do you think?

-1 Points
Upvote Downvote

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
proba

PROBA ZUBNIH KRUNICA

Providne folije za ispravljanje zuba