Pranje zuba FP
in

Kako sačuvati zube?

Iako živimo od popravljanja zuba, mi zubari najviše volimo kada vidimo zdrave zube koje je pacijent sačuvao dobrim životnim stilom. Zubi neminovno propadaju sa starenjem, ali mogu se sačuvati sve do poznog doba ako se pridržavate određenih pravila. U ovom tekstu nabrojaćemo sve procese koji dovode do propadanja zuba a mogu se smatrati prirodnim (nasuprot npr. karijesu), kao i načine na koji se ti procesi mogu znatno usporiti.

Iako živimo od popravljanja zuba, mi zubari najviše volimo kada vidimo zdrave zube koje je pacijent sačuvao dobrim životnim stilom. Zubi neminovno propadaju sa starenjem, ali mogu se sačuvati sve do poznog doba ako se pridržavate određenih pravila. U ovom tekstu nabrojaćemo sve procese koji dovode do propadanja zuba a mogu se smatrati prirodnim (nasuprot npr. karijesu), kao i načine na koji se ti procesi mogu znatno usporiti, pa čak i eliminisati. Nadamo se da će vam blog post Ordinacije Cvejanović biti i vama od praktične koristi.

Kiseline – neprijatelj zuba br. 1

zub kola1Ostaci slatke hrane, kao i proizvoda od žitarica (manje poznata činjenica) fermentiraju u ustima, nagoneći bakterije koje nisu štetne da proizvode kiseline koje su enormno štetne za zube. To stvara male rupice u zubu u kojima će se kad-tad pojaviti karijes. Najopasnija su gazirana pića, a među njima tzv. sportska pića (za rehidrataciju i slično). Osim generalnog saveta da se izbegava slatko, smanji unos hleba i testenina i eliminišu slatka gazirana pića, dobar savet je i eliminacija užina, jer čak i mala užina čini da nivo kiselosti u ustima bude visok veći deo dana, što je pogubno za zube. Ako je ovaj savet u suprotnosti sa vašim dijetalnim režimom, rešenje je češće pranje zuba. Kada poželite nešto slatko – uzmite žvaku bez šećera. Perite zube dva puta dnevno i posetite zubara jednom u šest meseci.

Zubi jesu izuzetno snažni ali nisu neuništivi

teethSuprotno uvreženom mišljenju, zubi ne postaju krhkiji i manje otporni na mehanička oštećenja sa starenjem, međutim propadanje zuba iz drugih razloga – veći broj plombi i druga oštećenja i stanja čine da zubi tokom godina ne mogu više jednako lako da se izbore sa svim tipovima hrane. Većina problema ovog tipa nastaje postepeno zbog nepravilnog zagrižaja, što je jedna od čestih posledica nedovoljno čestog odlaska kod zubara, a čak i osobe sa pravilnim zagrižajem često previše snažno žvaću i previše stiskaju zube, što je problem isključivo psihološke prirode, odnosno posledica je stresa. Osim toga što je potrebno da budete opušteniji dok jedete, važno je i da ne pokušavate da sažvaćete brzo veoma tvrdu hranu, kao i da obratite više pažnje kada jedete meso sa kostima, koštunjavo voće i drugu hranu gde povremeno možete naići na veoma tvrde delove, koji mogu oštetiti i zdrave zube, a pogotovu zube sa plombama i zube koji nisu potpuno celi ili zdravi.

Promenu boje zuba tokom vremena takođe je moguće izbeći

stain1Neke veoma popularne vrste hrane i pića mogu trajno promeniti boju zuba, iako ta promena boje ne mora voditi slabljenju kvaliteta zuba. Pre svega to se odnosi na kafu, čaj i crno vino, a izuzezno loše na boju zuba utiče i duvan, pri čemu toksini iz cigareta imaju i druge negativne efekte na zube. Ako već ne možete da eliminišete preterano konzumiranje kafe i da prestanete da pušite, savetuje se da nešto češće i duže perete zube, kako biste uklonili sve naslage. Takođe, preporučuje se da vam stomatolog čisti zube svakih šest meseci, a tu su i razni tretmani izbeljivanja zuba, koji nisu neophodni ali mogu imati veoma dobar kozmetički efekat. Međutim, ovim tretmanima ne treba se podvrgavati često, jer je moguća iritacija desni, a osobe koje preteruju sa izbeljivanjem zuba često postižu to da im zubi dobiju nijansu koja je neprijatno svetla i deluje jednako neprivlačno drugim osobama kao što je to slučaj sa zubima koji su žuti zbog duvana i kafe.

Desni, razlog za tri četvrtine problema sa zubima

treat your teeth, periodontalI dok se sami zubi, kao što smo napomenuli, gotovo ne menjaju sa godinama (ako ih negujete), desni su sa starenjem sve podložnije zapaljenju i drugim promenama. Bakterijama izazvane upale vode do oštećenja vezivnog tkiva pa čak i kosti, i, konačno, do gubitka zuba. Posle tridesete godine života savetuje se makar povremeno korišćenje tečnosti za ispiranje usta, a tu su i brojni preparati koji pomažu da se sačuvaju desni. Posebno se preporučuje unos hrane koja je bogata omega-3 masnima kiselinama, jer one deluju protiv upalnih procesa. To može biti riba, riblje ulje, kao i mnoge vrste semenki, koje su i inače veoma dobre za organizam. Ako želite sačuvati zube desni su od neopisive važnosti, ali često pacijenti ne uoče na vreme probleme sa desnima, posebno ako im ne krvare, i misle da nemaju oralnih problema jer su im sami zubi zdravi.

Očuvajte nivo vlažnosti usta

usta1Xerostomia je stanje koje se često javlja u zrelim godinama i to je proces koji lako možete prepoznati po tome što osećate sa su vam usta često suva. Lučenje pljuvačke se smanjuje kako organizam stari, što brzo dovodi do oštećenja zuba, čak i ako se pridržavate svih saveta o dentalnoj higijeni. Na tržištu se može naći veliki broj pomoćnih sredstava koja su veoma efikasna u eliminisanju ovog procesa, i ne treba se ustručavati od njihovog korišćenja posle četrdesete godine života. Čim osetite da su vam usta suva iako unosite dovoljno tečnosti porazgovarajte sa svojim zubarom i on će vam preporučiti preparate koji su najbolji za vas. Čak i obična žvaka bez šećera, kao i tečnosti za ispiranje usta mogu biti od veliki pomoći pri eliminaciji ovog probelma.

Istraživanja pokazuju da je u zemljama gde je kultura dentalne higijene na visokom nivou prosečna starost osoba koje i dalje imaju sve zube ili skoro sve zube čak za 20 godina viša nego u zemljama gde se oralnoj higijeni posvećuje manje pažnje. Da biste sačuvali vaše zube dovoljno je da počnete da obraćate pažnju na ove savete sa navršenih 30 ili 35 godina života i imaćete veoma dobre izglede (naravno ako pritom dva puta godišnje posećujete zubara) da zube sačuvate dugi niz godina. Penzioneri sa zdravim zubima nisu retka pojava i tu nije reč o genetici, kako se često misli, već samo o zdravom načinu života.

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
sedacija

Sedacija – jednostavno rešenje za strah od zubara

Lečenje zuba ili implanti (pitanje je sad)