metalokeramičke krunice
in

Da li su metalokeramičke krunice dobar izbor?

Već deceniju postoji trend da se metalokeramičke krunice posmatraju kao inferiorna vrsta krunica u odnosu na krunice od pune keramike. Korišćenje metalokeramičkih krunica u svetu je ispod 50% prvi put u istoriji, dok se metalne krunice koriste samo u izuzetnim situacijama, ponajviše zbog visokih cena plemenitih metala. U Ordinaciji Cvejanović takođe smo se fokusirali na krunice od pune keramike (cirkonijumske krunice), nabavili CEREC mašinu za izradu keramičkih krunica i softver za njihovo projektovanje, međutim metalokeramičke krunice i dalje često koristimo,

Od 2010. postoji trend da se metalokeramičke krunice posmatraju kao inferiorna vrsta krunica u odnosu na krunice od pune keramike. Korišćenje metalokeramičkih krunica u svetu je ispod 50% prvi put u istoriji, dok se metalne krunice koriste samo u izuzetnim situacijama, ponajviše zbog visokih cena plemenitih metala. U Ordinaciji Cvejanović takođe smo se fokusirali na krunice od pune keramike (cirkonijumske krunice), nabavili CEREC mašinu za izradu keramičkih krunica i softver za njihovo projektovanje, međutim metalokeramičke krunice i dalje često koristimo, a u ovom tekstu objasnićemo i zašto. Želja nam je da što bolje informišemo pacijente, kako oni ne bi odlagali zahvat misleći da moraju uštedeti za keramičke krunice i kako bi što bolje znali koje su im opcije na raspolaganju, pogotovu jer na tržište polako stižu nove vrste metalokeramičkih krunica.

metalokeramicke krunice
Metalokeramičke krunice

Zašto su metalokeramičke krunice jeftinije od keramičkih?

Isključivo zbog cene materijala. Jezgro metalokeramičkih krunica je od mešavine nikla, hroma, kobalta i drugih metala. Ovo jezgro izrađuje se u tačnim dimenzijama krunice i preko njega se na visokoj temperaturi dodaje sloj porcelana. Cirkonijum je skuplji od bilo kog neplemenitog metala i odatle razlika u ceni.

Koji su nedostaci metalokeramičkih krunica u odnosu na keramičke?

Jedini stvarni nedostatak je mogućnost da na mestu gde se krunica spaja sa desnima vidi tanka siva linija, odnosno metalna osnova krunice. Siva ivica uvek se prilikom postavljanja krunice sakriva ispod desni ali ako se desni dodatno povuku moguće je da će se oktriti. Među problemima koji se javljaju veoma retko su lomljenje površinskog sloja keramike ili oštećenje prirodnog zuba nasuprot krunice zbog nepreciznog dodavanja porcelana na metalnu osnovu.

prednji zubi
U većini situacija moguće je postaviti metalokeramičke krunice tako da se siva linija u korenu krunice (na mestu spajanja sa desnima) ne vidi.

Postoje li prednosti?

Naravno, i to značajne. Kao i krunice od punog metala, metalokeramičke krunice su veoma trajne, a njihova velika otpornost na sve tipove potresa i stezanja čini ih i boljim izborom za postavljanje u zadnjoj regiji, gde se obavlja žvakanje.

Zašto se onda keramičke krunice smatraju boljim?

Prvenstveno zbog estetike. Pre svega, cirkonijum može imati realnu boju prirodnog zuba i poseduje fantastičnu osobinu da prelama svetlo na isti način kao prirodni zubi. Čak i kada je vidljivo da osoba ima cirkonijumske krunice, one deluju vrlo prirodno u vilici, dok metalokeramičke krunice ostavljau u većoj meri utisak „veštačkog“ zuba. Zahvaljujući drugom načinu izrade krunice, preciznost je veća kod keramike, što takođe omogućava bolji izgled.

keramicke krunice
Krunice od pune keramike

Da li je moguće kombinovati metalokeramičke i keramičke krunice?

Da, i to je upravo naš savet za postizanje najboljeg odnosa cene, estetike i funkcionalnosti uvek kada se paralelno izrađuje veći broj krunica u vilici. Na zadnjim zubima metalokeramičke krunice su veoma dobro rešenje, dok je na prednjim zubima poželjno postaviti kermičke krunice.

Nova generacija metalokeramičkih krunica.

Da metalokeramičke krunice neće biti u potpunosti zamenjene keramičkim potvrđuje podatak da sve više zubara koristi novi tip metalokeramičkih krunica, nazvan PTM (pressed-to-metal). Ove krunice ne koriste prirodni porcelan kao klasične PFM (fused-to-metal), već sintetički, koji je fleksibilniji i jači, tako da se može eliminisati siva linija u korenu krunice jer poreclan dolazi do samog dna. Ove krunice su otpornije na pucanje, ne oštećuju zube koji su nasuprot njima, a sintetički porcelan takođe prelama svetlost na prirodniji način.

PTM krunice su jedna od opcija i u našoj ordinaciji, međutim pacijenti su još uvek relativno isključivi – ili ne brinu mnogo o novcu i traže samo keramičke krunice ili žele što više da uštede i traže tradicionalne metalne krunice. O PTM krunicama govorićemo više u narednom periodu, jer očekujemo da će vremenom postati prisutnije na domaćem tržištu, što će sniziti cenu i učiniti ih logičnim izborom za sve pacijente koji žele da uštede na pametan način.

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
fasetemodel

Kompozitne fasete

slanjeupita

Kako poslati ispravan online upit