in

Nadoknada kosti za zubne implante

Sve više pacijenata obraća se našoj stomatološkoj ordinaciji u želji da ih posavetujemo kako da reše problem nedostatka vilične kosti. Reč je o pacijentima koji su iskazali interesovanje za ugradnjom zubnih implanata, ali im je njihov zubar, posle analize 3D ortopana, rekao da „nemaju dovoljno vilične kosti za ugradnju zubnih implanata”.

Nemate dovoljno kosti za ugradnju zubnih implanata? To više nije problem.

piše: Dr Srđan Cvejanović

Sve više pacijenata obraća se našoj stomatološkoj ordinaciji u želji da ih posavetujemo kako da reše problem nedostatka vilične kosti. Reč je o pacijentima koji su iskazali interesovanje za ugradnjom zubnih implanata, ali im je njihov zubar, posle analize 3D ortopana, rekao da „nemaju dovoljno vilične kosti za ugradnju zubnih implanata”, ili ”su im sinusi suviše blizu mestu gde mora da se ugradi šraf” ili ”im je vilična kost previše tanka za ugradnju zubnih impalanata”. Ovo su tipične rezerve koje zubari bez većeg iskustva u ugradnji implanata iznose, i moramo reći da kolegama služi na čast to što ne žele da obave ugradnju implanata u tim uslovima jer to znači da im je dobrobit njihovog pacijenta u prvom planu, kao i da su učinili pravu stvar time što su ih u ovim situacijama uputili na ordinaciju Cvejanović, budući da važimo za kliniku koja ima izuzetno iskustvo u oblasti implantologije.

Dopuna kosti radi ugradnje implanta
Dopuna kosti radi ugradnje implanta

Dobra vest je da, zahvaljujući najnovijim stomatološkim metodama, zaista postoje rešenja ne samo za ove navedene situacije, već za gotovo sve druge u kojima postoji prepreka za ugradnju zubnih implanata. Za uspešnu ugradnju dentalnih implanata, koji će trajati bez neophodnih dodatnih intervencija celog života, potrebno je da svaki zubni implant bude okružen sa najmanje 2mm kosti, što je u praksi veoma retko, i kada bi to bio realan problem, uspešnih ugradnji implanata ne bi ni bilo. Rešenje je nadoknada kosti, a to je zahvat koji je jedna od specijalnosti ordinacije Cvejanović.

Proces mešanja prirodne i veštačke kosti
Proces mešanja prirodne i veštačke kosti

Kao doktor koji u našoj porodičnoj ordinaciji vrši izradu i ugradnju implanata svim pacijentima, koristim metode ugradnje dodatne kosti koje je je usavršio dr Ištvan Urban iz Mađarske, jedan od najpriznatijih svetskih implantologa, koji u Budimpešti vrši periodične obuke zubara iz celog sveta, koje sam i lično pohađao. Metoda dr Urbana poznata je po svojoj velikoj jednostavnosti u nadoknadi vilične kosti u svim situacijama, uz izuzetno dobar kvalitet ugrađene kosti. Sama hirurška metoda sastoji se od uzimanja male količine kosti pacijenta, koja se potom meša sa veštačkom kosti u odnosu 50-50.Tako dobijena kost polaže se na ilicu i prekriva membranom koja se pričvršćuje malim pinovima koji imaju i namenu da preciznije pozicioniraju novopostavljenu kost. Sama tehnika zove se “Sausage technique” jer cela struktura podseća na kobasicu.

Ranije se nadoknada kosti vršila skidnjem blokova kosti sa kuka ili rebra, kao i kupovinom veštačkih blokova. Danas se primenom Sausage tehnike minimalno invazivno postižu daleko bolji rezultati u zubnoj implantologiji, uz proceduru koja je brža, jednostavnija i bezbolnija. Sausage tehnika se u našoj zubnoj ordinaciji rutinski obavlja u lokalnoj anesteziji. Moguće je celu proceduru uraditi i u sedaciji, ukoliko tako pacijent želi. Nakon 6-8 meseci od samog hirurškog zahvata mogu se ugraditi dentalni implantati u novonastalu kost.

Svim pacijentima nudimo besplatan stomatološki pregled kao i izradu okvirnog plana tretmana, potrebno je samo doneti običan ili 3D ortopanski snimak i zakazati pregled.

What do you think?

Comments

Leave a Reply
  1. Poštovani,sedmica desno ima ,zbog povučenih desni,ogoljeni deo korena,gde se u račvanju korena hvataju naslage od hrane,koje je teško očistiti.
    Da li je posle saniranja paradontalnog procesa moguce da se ovaj deo korena zastiti veštačkom koskom,ili mozda nekim drugim zubnim cementom.
    Srdačan pozdrav ,
    Zoran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
nobelimplanti

Jeftini ili skupi zubni implanti?

sedacija

Sedacija – jednostavno rešenje za strah od zubara