materijal za protetiku
in

Od čega se sastoji ALL ON 6 rad?

Mogućnost postavljanja fiksnog zubnog rada na samo četiri ili šest implanata po vilici daleko je olakšala posao zubara i smanjila probleme pacijentima, međutim, za razliku od zubnih krunica i plombi, pokazalo se da samo jedna kombinacija materijala odgovara ALL ON 6 i ALL ON 4 konceptu.

Pre nego što otvorimo problematiku iz naslova, vredi još jednom podsetiti da se ALL-ON-6 i ALL-ON-4 radovi koriste za rešavanje totalne bezubosti. ALL-ON-6  se korisi uvek kada je vilična kost dobrog kavliteta, dok se ALL-ON-4 koncept koristi kada vilična kost nije dobrog kvaliteta, kada su sinusi veliki ili su nervi blizu. Suštinski, to je ista tehnika, samo se pozicije i uglovi samih implanata razlikuju, ali jednom kada se ugrade impalnti, dalji tok terapije je isti.

Pacijenti često pogrešno razumeju ovaj koncept i zato je potrebno takođe ponoviti i da ALL-ON-6 i ALL-ON-4 nisu proteze. Reč je o mostovima koji se ne skidaju, budući da su ušrafljeni, a počivaju na šest, odnosno četiri implanta po vilici.

ALL-ON-6 i ALL-ON-4  radove ipak ne nazivamo striktno mostovima, jer se suštinski razlikuju od mostova na zubima. To su složene konstrukcije, koje imaju znatne dimenzije i težinu, zbog čega je važno govoriti o izboru materijala za ove definitivne radove. Kod običnih mostova na zubima važne funkcije igraju sami zubi i kost, i zato su ti mostovi daleko manji, dok je kod totalne bezubosti potrebno nadomestiti nedostatak zuba, kosti i mekog tkiva, koje se vremenom takođe neminovno gubi.

Šta čini most?

Finalni izgled ALL-ON-6 rada
Finalni izgled ALL-ON-6 rada

Razmotrimo sada opcije definitivnog rešenja koje su pred pacijentom koji započinje ALL-ON-6 ili ALL-ON-4 proceduru, kao i tok terapije.

Važno je reći da u prvoj fazi pacijent dobija privremeni most, tj. plastični akrilatni most na titanijumskoj prečki, koji će nositi par meseci, kao privremno rešenje dok se čeka na srastanje mekog tkiva i implanata. Privremeni most se, kao i definitivni, ušrafljuje odmah na ugrađene implante. Na taj način imamo samo jednu hiruršku intervenciju, i od prve faze nadalje sve se odigrava bez hirurgije, bola i otoka.

Definitivni most za celu vilicu tj. konstrukcija mosta izrađuje se u drugoj fazi i u praksi izgleda skoro identično kao zubi na koje su postavljene krunice (Hollywood smile), jer se površina mosta modeluje u obliku zuba i samo se izbliza može videti da je reč o kontinuiranom komadu keramike a ne o pojedinačnim zubima. Ovakav most povezuje se sa vilicom preko šrafova kojima se konstrukcija spaja sa implantima, zbog čega se naziva screw retained. Gornji deo mosta oblikuje se i boji tako da učini spoj zuba i desni perfektnim, tako što po boji i obliku poprima ulogu ivičnog dela desni. Screw retained most je daleko bolja opcija od cementiranja, jer se most koji se postavlja šrafljenjem može lako po potrebi odšrafiti.

Kombinacja titanijuma i keramike

most all on 6
Titanijumsko-keramički most

Ordinacija Cvejanović ima višedecenijsko iskustvo u testiranju različitih materijala za definitvne mostove, počev od cirkonijmskih konstrukcija sa keramikom preko cirkonijuma, preko pune cirkonijmske konstrukcije bez keramike, do metalo-keramičkih konstrukcija, i sve one su pokazale određene mane.

Već nekoliko godina za ALL-ON-6 i ALL-ON-4 radove koristimo isključivo titanijumske konstrukcije dobijene 3D štampanjem, kako bi bile šuplje u sredini i samim tim lakše. Na konstrukciju se potom sa spoljne strane nanosi keramika.

Upravo se ta kombinacija pokazala kao najbolje rešenje, jer svodi komplikacije na neznatan broj, budući da isključuje mogućnost pucanje keramike ili pucanja same konstrukcije. Kombinacija titanijum-keramika poseduje odlična estetska svojstva i veoma je postojano rešenje. Iz tih razloga, titanijumski mostovi sa keramikom sa spoljne strane su naša preporuka za svakog pacijenta kome je potrebno ALL-ON-6 ili ALL-ON-4 rešenje.

Ostale mogućnosti

Kao što smo napomenuli, mouguće je kreirati i konstrukcije za ALL-ON-6 i ALL-ON-4 i od drugih materijala. Mostovi od punog cirkonijuma su dugotrajni i ne mogu naprsnuti tokom godina, jer nemaju keramiku preko cirkona ali su veoma tvrdi i kada vlasnik mosta žvaće dolazi do primetnog zvečanja. Takođe, takvi mostovi su estetski na nižem nivou od mostova koji imaju keramiku kao spoljni sloj.

Naredna opcija su mostovi od cirkona sa spoljašnjom keramikom. Takvi mostovi su mekši, prijatniji i lepši jer poseduju keramiku, ali se često dešava da keramika otpada sa cirkona, što se ne može dogoditi sa titanijumskim mostom. Moguće je kreirati i most sa metalnom osnovom od klasičnih metalnih legura, ali one nemaju fizičke karakteristke kao titanijum, te se ne preporučuju za veće konstrukcije.

Plastični mostovi?

all on 6 plastika
Privremeni plastični rad

Ovde vredi spomenuti da mnogi zubari dezinformišu pacijente, navodeći da su i plastični mostovi jedno od trajnih rešenja, što svakako nije tačno. Plastični most veoma brzo počinje neprijatno da miriše i mora da se popravlja, jer se plastika vremenom haba. Plastični mostovi mogu biti privremeno rešenje, dok pacijent ne prikupi sredstva za stalni most, ali nikada trajno rešenje. Ukoliko pacijent nema sredstava za ALL-ON-6 ili ALL-ON-4 rad, opcija može biti plastična proteza na drikerima, koja takođe koristi implante, ali se može lako skinuti da bi se oprala, što jeste funkcionalno rešenje, iako na mnogo nižem nivou od ALL-ON-6 ili ALL-ON-4 rada.

Da rezimiramo, opcija koju savetujemo i koju danas radimo za definitvne ALL-ON-6 i ALL-ON-4 konstrukcije je most sa titanijumskim jezgrom i keramičkom površinom, koji se ušrafljuje u implante, bez cementiranja. Privremeni rad je od plastike jer ga je potrebno veoma brzo izraditi i taj rad se nosi samo 2-4 meseca.

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
maticne celije

Matične ćelije iz mlečnih zuba pomažu prilikom lomova stalnih zuba kod dece

allonfour1920

Nadoknada kosti ili All On 4?