slanjeupita
in

Kako poslati ispravan online upit

online upit slanje snimaka

Preporučujemo svima koji se interesuju za naše usluge a ne mogu lako da dođu na pregled da elektronski pošalju snimke zuba, jer je u velikom broju slučajeva online upit je dovoljan da bi se dobila približna procena stanja i cene zahvata. Ako se pacijenti pridržavaju nekoliko jednostavnih uputstava u vezi slanja snimaka, mogu biti sigurni da će već nakon prvog upita dobiti našu najpribližniju procenu i da neće morati da šalju dodatne snimke i fotografije zuba. Neadekvatni snimci i fotografije zuba predstavljaju bacanje vremena i novca, te zato želimo da pružimo nekoliko saveta u vezi snimanja i fotografisanja zuba.

Postavljanje dijagnoze i određivanje cene na osnovu slika

Online upit koji sadrži standardni ortopan snimak je sve što nam je potrebno za većinu zahvata. Ovaj snimak moguće je dobiti za nešto više od 1000 dinara bilo gde u Srbiji i on je verodostojan oko godinu dana (naravno, što skoriji ortopan imate, to bolje). Do grešaka prilikom snimanja dolazi retko i ako je snimak loš, na većini mesta možete besplatno dobiti novi snimak, ali česta greška je propuštanje da se operateru naglasi da je snimak u visokoj rezoluciji potrebno poslati na email, najbolje samom pacijentu (kako bi ostao sačuvan) ili direktno na naš email info@ordinacijacvejanovic.com.

Ukoliko živite u inostranstvu, snimanje zuba nije tako lako dostupno a ni približno tako jeftino kao u Srbiji, međutim u većim mestima moguće je dobiti ortopan snimak. U inostranstvu ortopan snimke ne izrađuju rendgen centri, već same stomatolške ordiancije, koje nisu voljne da daju snimak pacijentu čak i kada je uredno plaćen. Čak i kada ordinacije daju snimak on je često neadekavtnog formata i/ili rezolucije, te je neupotrebljiv. Zato je važno da se pacijent “izbori” za adekvatnu digitalnu formu orotpan snimka kako bi ga prosledio našoj ordinaciji. U zemljama gde se govori engleski, ovaj tip snimka naziva se Panoramic X-Ray. U Sjedinjenim Državama i na još nekim lokacijama često se izrađuju snimci zuba bez korena, kao na narednoj slici, zbog čega su potpuno neupotrebljivi za planiranje većine zahvata.

online upit usa snimak
Neadekvatan snimak. Ovaj tip snimka često nam šalju potencijalni pacijenti iz inostranstva.

Fotografisanje ortopana i fotografisanje zuba

Odštampani ortpan snimak uopšte nije potreban, jer je njegova rezolucija daleko manja nego kod digitalnog snimka. Kada idete po snimak, najbolje je odabrati najjeftiniju opciju – slanje mejlom bez štampanja. Ako pacijent nema elektronsku varijatnu snimka, već samo odštampani snimak i pošalje takav snimak poštom, postoji mogućnost da ćemo moći na snimku da vidimo šta nas interesuje. Međutim ako se odštampani ortopan slika fotoaparatom ili skenira, dobijena slika je najčešće neupotrebljiva jer se fine razlike u transparentnosti tada gube.

online upit neupotrebljiva fotografija
Neadekvatna fotografija. Ne vide se celi zubi, kao ni desni.

3D snimak nije neophodan da bi se dobilo mišjenje o izvodljivosti i okvirnoj ceni procedure. Kao i običan ortopan, 3D snimak moguće je u Srbiji dobiti veoma povoljno, za oko 50 evra. Ko uspe da u inostranstvu izradi 3D orotpan i da ga dobije u punoj rezoluciji (što takođe zahteva upornost), može da nam ga pošalje putem nekog od servisa koji omogućavaju slanje velikih fajlova, kao što su WeTransfer, Google Drive, Dropbox i drugi. Međutim i tada se može dogoditi da format nije čitljiv, ondnosno da se ne može učitati u naš softver, tako da se često događa da pacijent kada dođe u Srbiju mora da ponovo izradi snimak.

foto zuba
Ako šaljete fotografiju zuba, idealno bi bilo da se vide svi prednji i većina bočnih zuba, kao i desni

Online upit koji sadrži fotografije zuba snimljene telefonom mogu biti sasvim adekvatne u nekim slučajevima. Ako vas interesuju fasete, krunice, proteza ili neki drugi zahvat koji se odnosi na prednje zube, potrebno je samo da načinite dobro fokusiran snimak zuba i desni. Najbolje je da vas fotografiše druga osoba jer su zadnje kamere daleko kvalitetnije od selfi kamera, na jakom dnevnom svetlu, bez blica. Podignite usne koliko možete da bi se videle desni. Fokusirajte zube klikom na neki od zuba, a ako koristite naprednije funkcije kamere, posebno dobri rezultati postižu se ako odabere macro mod. Slike je najbolje slati mejlom, budući da aplikacije kao što su Viber ili WhatsApp smanjuju rezoluciju, osim ako ne odaberete da sliku šaljete kao dokument (WhatsApp) ili kao fajl (Viber).

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
metalokeramičke krunice

Da li su metalokeramičke krunice dobar izbor?

maticne celije

Matične ćelije iz mlečnih zuba pomažu prilikom lomova stalnih zuba kod dece