in

Providne folije za ispravljanje zuba

Iako je postavljanje fiksne proteze jedna od najuspešnijih tehnika za poboljšanje izgleda zuba, mnogim pacijentima naporno je da nose žice u ustima tokom cele jedne godine. Providnim folijama postiže se bolji odnos udobnosti i efikasnosti, i upravo u tome leži tajna njihove popularnosti.

providna folijaProvidne folije za ispravljanje zuba (clear aligners), poznate i po trademark-u Invisalign, postaju ubrzano popularne u našoj zemlji i iz tog razloga vredi objasniti koje su prednosti ove tehnike u odnosu na standardne proteze, kao i predočiti određena manja ograničenja folija za ispravljanje zuba u odnosu na proteze.

Providne folije za ispravljanje zuba patentirane su i odobrene za korišćenje u SAD 1998. godine i odmah su postale veliki hit. U Srbiji su takođe dostupne već dugo, međutim potražnju za folijama pogurala je tek u novije vreme srednja generacija pacijenata, kada se pročulo da postoji rešenje koje nije uočljivo a može da ispravi zube, budući da mnogi ne žele da nose klasične proteze u srednjim godinama. Dolazak 3D printera dodatno je popularizovao providne folije jer su one savršene za 3D štampu zbog brze izrade modela, mikrometarske preciznosti i malo potrebnog materijala.

Folije za ispravljanje zuba nose se noću a ako je potrebno brže ispravljanje i bolja kontrola celokupnog procesa mogu se nositi i tokom dana. Ne preporučuju se za decu, jer je poželjno da osoba ima sve stalne zube, a najefikasnije su za ispravljanje umereno zbijenih zuba (do 5mm) i zuba sa umerenim razmacima (do 5mm). Pacijent menja folije u razmacima od 30 dana, a ukupno trajanje terapije je od 5 do 12 meseci.

Početak terapije i izrada 3D prikaza

Zahvaljujući napretku softvera i većoj snazi računara, danas se za svakog pacijenta unapred izrađuje animirani prikaz očekivanog pomeranja zuba iz meseca u mesec, tako da pacijent bolje može da sagleda trenutno stanje i vidi verovatan konačni izgled. Tokom prve posete zubaru uzimaju se otisci i izrađuje se orotpan snimak, na osnovu kog ortodonti i tehnika za par dana kreiraju 3D model. Događa se da u ovoj fazi utvrdimo da nije moguće ispravljanje zuba folijom, već da je potrebno nositi fiksnu protezu. U većini slučajeva, kada je korišćenje folije moguće, animacija se prikazje pacijentu, a praksa je pokazala da skoro da nema pacijenta koji posle gledanja animacije odustaje od tretmana, budući da animacija najbolje pokazuje velike razlike između početnog i finalnog položaja zuba.

Izuzetna prednost providnih folija u odnosu na druga rešenja je mogućnost da se folije izrade unapred, svaka za po jedan mesec u godini, tako da pacijent može sam da ih menja,  a to najviše cene naši pacjenti iz drugih gradova i iz inostranstva. Pacijenti iz Beograda dolaze na kontrolne preglede, koji su poželjni i naravno besplatni, ali nisu krucijalni za uspeh terapije.

Koje probleme rešavaju providne folije?

providna folija 2
Teško je primetiti da osoba nosi providnu foliju. Izvor: Wikipedia

Jedno od ograničenja terapije folijama je to što se njom odvojeno ispravljaju zubi u donjoj ili gornjoj vilici, dakle nije moguća korekcija zagrižaja kao kod fiksnih proteza. Ukoliko pacijent nema problem sa zagrižajem, folije su dobro rešenje, bez obzira da li je potrebno postaviti ih na jednoj ili na obe vilice. Jedini realan nedostatak kod ove metode je to što je često potrebno sužavanje zuba (stripovanje), koje se obavlja u jednom trenutku tokom terapije, što se predočava pacijentu prilikom izrade animacije. To se odnosi na problem zbijenosti zuba, ne i na razmaknute zube.

Kako bi tretman protekao što bolje, potrebno je od slučaja do slučaja opredeliti se za standardne proteze ili za folije, a u ordinacji Cvejanović preporučićemo svakom pacijentu rešenje koje smatramo da je najbolje za njegov slučaj. Što se cene tiče, skoro da ne postoji razlika između ova dva pristupa i ako je korekcija manja i cela terapija gotova za nekoliko meseci, folije mogu biti jeftinije od klasične proteze.

Prednosti providnih folija:

– Skoro su neprimetne tokom nošenja;
– Ne moraju se nositi tokom dana;
– Manji broj dolazaka kod zubara;
– Terapija je kraća od terapije protezom.

Prednosti proteza:

– Moguće ispravljanje složenijih problema;
– Moguće ispravljanje zagrižaja;
– Nije potrebno stripovanje.

Pacijent posle izrade animacije odlučuje da li želi da otpočne terapiju folijama.

Cena izrade animacije i pravljenja plana terapije je 100€.
Cena jedne folije je 100€.

Primer: U narednoj janimaciji prikazano je pomeranje koje zahteva pet folija, tako da je cena te terpije 500€ + 100€ za izradu animacije i plana terapije.


Ako imate pitanja možete ostaviti komentar na ovom blogu, pisati na info@ordinacijacvejanovic.com ili ostavti komentatr na našoj Facebook stranici.

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0
3dprint

3D PRINTERI U STOMATOLOGIJI

fasetemodel

Kompozitne fasete