sedacija
sedacija
in

Sedacija – jednostavno rešenje za strah od zubara

Strah od zubara, tačnije strah od zubarskih intervencija, je nešto sa čime se svakodnevno susrećemo u našoj ordinaciji. Veoma je malo onih koji potpuno relaksirani dolaze kod zubara, a kod sviih ostalih razlika je samo u stepenu nervoze. Strah je najčešće je posledica traume iz detinjstva, iz vremena kada državni zubari nisu koristili anestezije, mada ima i brojnih drugih faktora koji mogu dovesti do izraženog straha od zubara.

pac3Strah od zubara, tačnije strah od zubarskih intervencija, je nešto sa čime se svakodnevno susrećemo u našoj ordinaciji. Veoma je malo onih koji potpuno relaksirani dolaze kod zubara, a kod sviih ostalih razlika je samo u stepenu nervoze. Strah je najčešće je posledica traume iz detinjstva, iz vremena kada državni zubari nisu koristili anestezije, mada ima i brojnih drugih faktora koji mogu dovesti do izraženog straha od zubara.

Nekada je taj strah toliko veliki da pacijenti više godina izbegavaju dolazak kod zubara i trpe velike bolove, a čak i kada dođu u ordinaciju tu često nije kraj problemima. Ako je strah na tom nivou da ometa zahvat ili se vidno nepovoljno odražava na pacijenta mora se naći alternativno rešenje za uspešno obavljanje zahvata jer uspraničeni pacijent može na mnogo načina da ugrozi svoje zdravlje i bezbednost.

U današnje vreme u našoj zubnoj ordinaciji se veoma uspešno borimo sa pomenutim strahovima. Zubna ordinacija Cvejanović svim svojim pacijentima koji se u većoj ili manjoj meri plaše stomatoloških intervencija nudi svesnu sedaciju. Sama sedacija omogućava uklanjanje straha, panike, osećaja nelagodnosti, smiruje pacijenta i ujedno omogućava stomatologu nesmetan rad.

Svesna sedacija se primenjuje na dva načina. Prvi vid je oralna sedacija kojom prilikom pacijent pije 1-2 tablete koje će ga opustiti, umiriti i omogućiti lakši i njemu prijatniji rad.

intravenska sedacija
intravenska sedacija

Drugi vid sedacija intravenskim putem. Svesna sedacija intravenskim putem predstavlja metodu koja podrazumeva prisustvo anesteziologa i uglavnom se primenjuje kod većih hirurških i stomatoloskih zahvata koji mogu trajati nekoliko sati.

Intravenska sedacija je postupak koji počinje uzimanjem anamneze pacijenta, odnosno razgovorom anesteziologa i pacijenta o detaljnom zdravstvenom stanju pacijenta. Intravenskim putem pacijent se uvodi u sedaciju 10-15 minuta pre same hiruške intervencije. Pacijentu se zatim daje lokalna anestezija i započinje se intervencija. Pacijent je sve vreme u polu-svesnom tj. polu-budnom stanju. Polu-budno stanje je uvek preči izbor u odnosu na totalno uspavljivanje jer omogućava komunikaciju između pacjenta i stomatologa. Samo stanje pacijenta konstantno se prati, a prisutni anesteziolog sve vreme dozira količinu sedativa do kraja stomatološke intervencije.

Po zavšetku intervencije anesteziolog polako izvodi pacijenta iz sedacije. Pacijent se u većini slučajeva ne seća ničega i blago je dezorjentisan, mađutim drugih posledica nema. Pacijentu je uvek potrebna pratnja radi bezbednog odlaska iz ordinacije.

Cena intravenske sedacije po satu je 80 evra.

What do you think?

Comments

Leave a Reply
  1. Bila bih vam evo a zahvalna na informacijama,koliko pre dosla ska da se zakaze,koliko vremenski treba da se naprave navlaku na zube,koliko kosta uspavljivanje ,popravljanja I navlaku ,moze Li se zivac Zuba raditi pod uspavljivanjem,hvala puno unapred

  2. Poštovani,
    imam dete od 4 godine sa pokvarenim zubićima. Nekoliko puta sam ga vodila kod stomatologa radi upoznavanja međutim i dalje se plaši i ne želi da otvori usta. Čitala sam o sedaciji, koliko je preporučljiva i da li ima neka štetna dejstva za tako malu decu?
    Hvala
    Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Nadoknada kosti za zubne implante

Pranje zuba FP

Kako sačuvati zube?