digital smile design
in

Šta je Digital Smile Design?

Pitanje sa kojim se svakodnevno susrećemo glasi – “Kako će moji zubi izgledati kada zahvat bude gotov?” Do sada smo samo mogli da pokazujemo fotografije drugih pacijenata, dok Digital Smile Design omoguća da pacijenti odmah vide svoj realan budući izgled.

Pitanje sa kojim se svakodnevno susrećemo u zubarkoj praksi glasi – “Doktore, kako će tačno moji zubi izgledati kada zahvat bude gotov?” Do sada smo samo mogli da pokazujemo fotografije drugih pacijenata, što je za mnoge pacijente dovoljno, ali nijedna situacija nije ista i te fotografije mogu pacijentu dati samo približnu sliku onoga što može da očekuje.

dsdslika1

Na sreću, Ordinacija Cvejanović od juna 2015. godine ima na raspolaganju DSD metodu koja će rešiti sve dileme pacijenata. Digital Smile Design (DSD) je više od uređaja, više od softvera, više od zubarske tehnike – DSD je kompletan novi način planiranja i sprovođenja stomatološkog zahvata, jedina metoda koja ravnopravno uključuje pacijenta u proces donošenja odluka važnih za konačni ishod zahvata kojem se podvrgava.

DSD omogućava da lekar prikaže pacijentu 2D i 3D snimke njegove vilice i potom pokaže pacijentu kako bi njegovi zubi izgledali u svakoj od ponuđenih varijanti tretmana. Takođe, tokom samog zahvata, pacijent može da vizuelizuje šta se u datom momentu radi i zbog čega se radi, tako da je bolje informisan kada je potrebno da donese dodatne odluke. Iskustvo je pokazalo da se pacijenti daleko lakše odlučuju za složenije zahvate ako im se kroz DSD pokažu prednosti naprednijih rešenja i zahvaljujući DSD aparaturi mogu da vide zašto je složeniji zahvat bolji za njih, kako za trajnost i kvalitet rešenja koje će izabrati, tako i za vizuelni efekat.

Upravo je ta vizuelizacija razlog zašto pacijenti veoma cene DSD. Ovaj metod čini čitav odnos između zubara i pacijenta transparentnim, jer zubar garantuje pacijentu da će na kraju tretmana zubi  izgledati upravo onako kako je prikazano na slici u fazi planiranja, bilo da je reč o prirodnim zubima ili implantima. Naravno, uvek može doći do malih odstupanja zbog komplikacija koje se ne mogu predvideti pre početka rada, ali ako pacijent insistira da se ne odstupa od dogovorenog rešenja, lekar uvek može da promeni tok tretmana kako bi pacijent dobio tačno ono što želi. To je i razlog zašto ovaj sistem nosi naziv digitalni dizajn osmeha – jer pacijent skoro sasvim sam odučuje kako će izgledati njegov osmeh, a doktor je tu da kaže i pokaže šta je moguće a šta ne. Upravo zato samo zubari koji su potpuno sigurni u svoje umeće koriste DSD jer je potreban prvoklasni zubar da izvede svaki zahvat tačno na način koji je predvideo program.

Neophodno je da pacineti znaju da DSD metoda služi za projektovanje onoga što često nazivamo “savršen osmeh”. To znači da može biti potrebna vrlo složena terapija, sa većim brojem faza, kako bi se na kraju došlo do rešenja koje je prezentovano i osmišljeno u DSD softveru. Ponekad to podrazumava nošenje fiksne proteze, više hirurških intervencija i komplikvanu protetiku, ali u mnogim slučajevima zahvat planiran DSD metodom neće biti ništa duži od onoga koji bi lekar obavio bez DSD konsultacija, a koliko će biti teško da se postigne osmeh projektovan u DSD programu lekar može reći pacijentu već tokom prve sesije.

U osnovi DSD metode nalazi se kompleksan softver koji analizira oblik lica, stanje zuba i desni, proporcije vilice i usta, kao i rad mišića, što omogućava da se unapred predvide rezultati svake predložene zubarske metode, kao i da se prikaže očekivani konačni rezultat, i to ne samo statičnim slikama, već i putem videa i 3D modela. Jedinstvena osobina DSD softvera je to što uzima u obzir i kontrakcije lica i emocije u različitim svakodnevnim situacijama, tako da pacijent može videti kako će njegovo lice i zubi po okončanju tretmana izgledati kada govori, kada se smeje, kada su usta zatvorena ili kada žvaće. Primera radi, osobe koje imaju širok osmeh ili osobe koje više napora ulažu u pravilno artikulisanje govora imaju različite potrebe od osoba koje se ne osmehuju dok govore, odnosno govore tiše i brže.

Ono što omogućava da pacijet dobije tačno ono što želi je centralni korak u DSD metodi koji predviđa izradu privremenih krunica na osnovu merenja iz DSD programa, u skladu sa unapred dogovorenom vizijom konačnog rešenja. Model budućih zuba se izrađuje tako da se može ugraditi preko postojećih zuba, kako bi pacijent probao ponuđeno rešenje, video kako će izgledati sa njim i potom dao dalje sugestije za rad zubaru. Ovaj korak garantuje da u finalnog fazi, kada dobije stalne krunice, pacijent neće doživeti nijedno iznenađenje i da neće biti komplikovanih i skupih korekcija posle obavljenog zahvata jer pacijent nije bio svestan nekog od aspekata svog novog zubnog aparata.

Za razvoj DSD metode zaslužan je brazilski stomatolog Christian Coachman, koji se tokom višegodišnjeg rada fokusirao na problem komunikacije sa pacijentom i adekvatne vizuelizacije svih preloženih varijanti za rešavanje potreba pacijenta, od ugradnje jedne krunice do planiranja potpunog implantskog rada. Doktor Srđan Cvejanović iz naše ordinacije završio je obuku kod doktora Kočmena, a ordinacija Cvejanović je među prvima u Srbiji koja poseduje uređaje potrebne za korišćenje DSD metode. Do kraja 2015. godine svi pacijenti koji budu želeli da se aktivno uključe u planiranje svog zahvata putem DSD metode, čak i za najmanje zahvate, dobiće promotivne popuste, a u slučajevima složenijih zahvata DSD će biti uključen kao obavezan deo tretmana, bez povećanja cene u odnosu na raniji period kada DSD nije bio dostupan.

What do you think?

Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Loading…

0

Lečenje zuba ili implanti (pitanje je sad)

beljenjezuba

BELJENJE ZUBA – DA LI JE SVE TAKO JEDNOSTAVNO?